Filtry do wody – rodzaje i system działania
Filtry do wody możemy stosować
pojedynczo lub w różnych kombinacjach. Do użytku domowego – kuchennego, zaleca
się stosowanie filtrów działających na zasadzie odwrócona osmoza,
są one stosunkowo skuteczne, proste w działaniu, bezobsługowe – nie wymagają
energii elektrycznej – bezpieczne.
Zalecanym urządzeniem jest renomowany zestaw
filtrów Puricom Stella – jest to urządzenie zaawansowane techniczne i
wytwarza krystalicznie czystą wodę dostępną w naszej kuchni, pozbawioną
wszelkich zanieczyszczeń, taką wodę możemy pić w postaci surowej oszczędzając
na butelkowych produktach ze sklepów.
Wyróżniamy następujące systemy modułów
filtracyjnych:
-
filtry
mechaniczne /przedfiltry/, są to sitka służące do zatrzymywania i usuwania z
wody wszelkich zawiesin,
-
filtry
węglowe – składają się ze złóż węgla aktywnego, działają na zasadzie adsorpcji
oraz działania błony biologicznej /usuwają związki organiczne, cząstki stałe
oraz mikro i makro organizmy występujące w wodzie/,
-
filtry
piaskowo – żwirowe, czyli odżelaziacze oraz odmanganiacze usuwające z wody
nadmiar żelaza i manganu,
-
filtry
dolomitowe z naturalnego złoża, wzbogacają wodę w sole magnezu oraz wapnia,
-
filtry
pracujące na zasadzie wymiany jonowej, likwidują twardość wody, usuwają chlor,
siarczany, azotany, chlor,
-
filtry
odwrócona osmoza, usuwają z wody wszelkie substancje, cechuje je duża
sprawność dochodząca do 96%, wykorzystują one naturalne zjawisko osmozy,
przenikania wody od roztworu bardziej stężonego do mniej stężonego, przy
stosowaniu tego procesu powinno się montować wkładki mineralizujące wodę,
-
filtry
bakteriologiczne, są to specjalne wkłady z lampami emitującymi UV lub
ozonatory, wysoko skuteczne leczy tylko chwilowo, nie dają gwarancji trwałego
zabezpieczenia wody przed wtórnym zanieczyszczeniem bakteriologicznym,
-
zmiękczacze
/żywice jonowymienne/ - specjalizują się w usuwaniu wszelkich metali ciężkich z
wody.
Komentarze
Prześlij komentarz